ponedeljek, 29. avgust 2016

Briščiki (koncert Dubioza Kolektiv), Grotta Gigante

27.-28.2.2016

Sobotni koncert Dubioze Kolektiv v Briščikih (italijansko Borgo Grotta Gigante) v tržaški pokrajini zraven Zgonika, smo združili z obiskom jame, šopingom v Decatlonu in Primoževim tekom po dolini Glinščice.
Prvi izziv je bil najti parking v šoping centru v Miljah, kjer je tudi Decatlon, pa smo ugotovili, da je na strehi centra prostor prav namenjen avtodomom. (45.592165, 13.808924) Proti večeru smo se prestavili v Briščike, kjer so sredi polja postavili ogromen šotor in kjer prirejajo razne koncerte. Parkirali smo malce stran in nismo bili edini z avtodomom. (45.704814, 13.759915) Obiskovalci koncerta so bili vse od Italijanov, Slovencev in Hrvatov, pa tudi zelo različnih starosti. Predskupina so bili Balkan Boys, Dubioza pa je začela igrati zelo pozno, tako, da Anže ni prav dolgo zdržal na koncertu, kljub temu, da si je stalno pomagal s tamkajšnjo kulinarično ponudbo. Kljub žuru proti jutranjim uram, smo mi na parkingu prav presenetljivo dobro spali.





Ker je bilo vreme zelo kislo, smo se odločili za ogled bližnje jame Briščiki (italijansko Grotta Gigante). O tej jami nismo vedeli nič, zato je bilo čisto presenečenje že urejen informacijski center z muzejem in kapaciteta parkirnega prostora. Vstopnina je bila 12 evrov za odraslega in 8 evrov za otroka, vstop v jamo pa je ob vsaki polni uri (tega mi seveda nismo vedeli in smo kar precej dolgo časa čakali na vstop). Ogled je voden in traja skoraj 1 uro. Po približno 150 stopnicah iz kraškega kamna, utrjenih s kosi železniških tirov, se spustiš v jamo. Osrednja dvorana je visoka 107 m, široka 65 m in dolga 130 m, od leta 1995 je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Jamo, ki je stara približno 10 milijonov let, je ustvaril podzemni tok reke Timave. Najvišji steber meri približno 12 m. Zaradi velike višine jame in stalne temperature so namestili dve geodetski nihali, dolgi približno 100 m, ki sta zaščiteni s plastičnima cevema, in merita tudi zelo majhne tektonske premike. Nihali sta največji na svetu. Poleg njiju so v jami nameščeni tudi drugi znanstveni instrumenti, vsi pa so povezani z Univerzo v Trstu.







Jama je res impresivna, tako, da smo bili prav zadovoljni z izbiro, edino ugotovili smo, da še nismo zreli za 1-urno predavanje v italijanščini, kljub temu, da smo osnovno poanto že razumeli. Se bo treba še malo naučiti.
Vikend kislega vremena je Primož zaključil s tekom po dolini Glinščice, midva z Anžetom pa sva vmes opravljala šolske obveznosti in skuhala kosilo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar