nedelja, 6. april 2014

Palmanova, Portogruaro

Vikend 29.11.-1.12.2013

Tokrat smo se odločili za bližnje italijanske kraje, Palmanovo smo imeli že dalj časa v planu. Mesto je bilo zgrajeno v 16. stoletju z obzidjem v obliki deveterokrake zvezde. Obzidje je mesto varovalo pred vdori, ima pa troja vrata z obdanim jarkom. Mesto, ki nikoli ni zares uspelo in ga sedaj poznamo predvsem po šopingu, kljub temu, da je že od leta 1960 spomenik mednarodnega pomena. Spali smo na parkirišču znotraj obzidja (N45.907791 E13.310839).


Zjutraj smo se sprehodili po centru, šli najprej v slaščičarno na odličen kofetek in fanta na dobrote. Osrednji trg je lep, tudi cerkev, vendar ni nobenega pravega utripa.



Prehodimo mesto okoli obzidja, lep sprehod.


Privoščimo si še kosilo in potem se odločamo kam naprej, ker tu ni več kaj početi. Pa se odločimo za Portogruaro, še en kraj, ki ga ponavadi samo prevozimo.
Parkirišče, kjer se da sicer spati, je tokrat zasedeno (N45.778158 E12.834319), ker imajo postavljen zabaviščni park. Odpravimo se najprej do sosednjega kraja Concordia Sagittaria, ki izvira izpred našega štetja. Ogledamo si arheološke izkopanine pod Katedralo Concordia Sagittaria.


Na trgu, kjer parkiramo (N45.755664 E12.844582), je spomenik papežu Janezu Pavlu II., ki je bil tu na obisku. Zvečer se prestavimo v Portogruaro in ugotovimo, da imajo sejem in sploh cel žur. Po celem mestu so stojnice, en kup je sicer klumpa, je pa tudi ogromno kulinarične izbire in mi se osredotočimo bolj na ta del. Najdemo en super lokal in pred njim dočakamo koncert reagge-rock banda na ulici.


Ljudje se razživijo in plešejo kar na ulici, super je. Prespali smo na parkirišču od bolnice (N45.769624 E12.840027), je bilo ponoči čisto mirno.


Zjutraj nas zbudi sonček in 14 stopinj, edino precej je pihalo. Sprehodimo se po mestu še podnevi, zanimivo. Mesto izvira že iz leta 1140, prvotno je bilo obdano z obzidjem s petimi vrati, sedaj obstajajo še tri. Center mesta je bil zaradi sejma zaprt za promet, škoda ker stojnice zakrivajo tudi hiše, ki so prav lepe, v glavnem imajo spredaj vse oboke.


Čez center teče reka Lemena, na njen so tudi mlini.


Na trgu Piazza della Reppublica je zanimiva mestna hiša in v sosednji ulici je katedrala s postrani stoječim zvonikom. Ogledali smo si tudi Narodni muzej Concordie, kje imajo polno izkopanin, spomenikov, nagrobnikov, dekorativnih zadev, orožja in prikazuje zgodovino teh krajev.


V mestu je bilo polno ljudi. Pravo prijetno presenečenje tale Portogruaro. Nazaj grede na poti domov pa sledi še šoping v Ikei.

Ni komentarjev:

Objavite komentar