četrtek, 24. november 2016

Videm - Udine

8.-9.10.2016
Za sobotno popoldne in nedeljo smo se odločili za ogled Vidma (furlansko Udin, italijansko Udine), glavnega mesta Furlanije-Julijske krajine  z okoli 100.000 prebivalci. Prijatelji so nas že čakali na parkingu blizu bolnice (46.081416, 13.222363), kjer je je bilo parkiranih nekaj kemperjev. Edina slabost parkirišča je, da ni prav blizu centra, tako, da smo imeli kar dober sprehod do mesta. V soboto zvečer je še malce deževalo in smo šli do centra na pijačo in pico. Kot običajno, v Italiji zvečer vse polno ljudi zunaj. Pijačo smo spili na enem od lokalov na trgu San Giacomo, potem pa smo iskali pizzerio. Našli smo eno super (vsaj po izgledu – tudi po obisku), ampak je bilo na sobotni večer vse polno. Mizo nam je uspelo dobiti v restavraciji in pizzerii Atlantide. Ambient ni bil ravno nek presežek, je bila pa dobra hrana.



Nedeljsko dopoldne smo izkoristili za ogled centra. Udine so sicer znane po šopingu, vendar center mesta preseneti z lepimi trgi, stavbami in ulicami. Za Piazzo Liberta pravijo, da je celo eden najlepših trgov v Italiji. Na eni strani trga je impresivna mestna hiša Loggia del Lionello, na drugi pa Loggia di San Giovanni z Torre dell'Orologio. Stavbi sta bili zgrajeni sredi 15. stoletja v beneškem gotskem stilu. Od tu se pride na grad po strmi poti ali stopnicah. Z gradu je lep razgled, je tudi gostilnica, v gradu pa Mestni muzej.
Imeli smo lep sončen dan, tako, da smo ga izkoristili za kofetkanje po trgih. Našim prijateljem se je mudilo nazaj v Ljubljano, mi pa smo našli še prijeten wine bar z veliko izbiro vin in prigrizki, pa smo se malo zadržali:)





Ni komentarjev:

Objavite komentar