sreda, 23. november 2016

Rogla, Lovrenška jezera

10.-11.9.2016

Na Roglo smo prispeli v soboto zvečer, po tradicionalnem Triglav teku. Rogal, ki leži na 1500 nadmorske višine, sicer ima PZA, vendar je bil tisti vikend popolnoma zaseden, ker so imeli avtodomarji svoje srečanje in pošteno zabavo. Tako smo se mi in pa Miha, Eva in Jan parkirali kar na parkirišču pri cerkvi, nasproti nogometnega igrišča. (46.453661, 15.334780) Moški del je nedeljo preživel v bike parku. Ker park ni preveč zahteven (ima pa zelooo počasno žičnico), je ravno primeren za učenje kolesarskih spretnosti 11-letnika. Seveda ima tudi zahtevnejše proge, ni pa med ravno najbolj zahtevnimi. 






Z Evo in Pacom pa smo šli hodit do Lovrenških jezer, 1 uro in 40 minut hoje po nezahtevnem terenu. Temu primerno je bilo število obiskovalcev kar precej veliko. Eva je na srečo poznala manj obljudeno pot, tako, da sva bili vsaj tja grede bolj sami, nazaj grede pa srečali veliko ljudi. Za krožno pot nazaj sva potrebovali slabe 3 ure (z ogledovanjem vred). 
Nekaj info o Lovrenških jezerih: Lovrenška jezera ležijo na visokem barju (največje visoko barje v Sloveniji), kjer je okoli 20 majhnih jezerc (število jezer in njihova velikost se med letom spreminja). Nahaja se med Roglo in Ribniškim Pohorjem in se razteza na površini 22 ha. Med jezerci je lepo urejena pot po lesenih brveh, z lesenega razglednega stolpa pa je lep pogled na pokrajino. Barje je nastalo kot mineralno močvirje na nepropustni geološki podlagi. Že 8000 let se na njem nalaga šota in v osrednjem delu je debela skoraj 3 metre. Barje je brez površinskega dotoka vode in se napaja le z deževnico. Barva vode pa je skoraj črna, saj se dno nadaljuje v šoto. 
Kosilo smo jedli kar v bližnji gostilnici, kjer imajo tako pizze kot juhe, je bilo čisto solidno. Obiskovalcev na Rogli pa presenetljivo veliko. Vsekakor bomo še prišli. 





Ni komentarjev:

Objavite komentar