nedelja, 28. julij 2019

Dolina Zajezera (Valbruna), Krniška glavica (Jôf di Somdogna) in Trbiž

28.-30.7.2017
V petek zvečer sva šla v dolino Zajezera (Valbruna), ki je znana tudi po smučarsko-tekaških progah. Na koncu doline je veliko makadamsko parkirišče (46.456458, 13.469123) s krasnim razgledom na gore Višarje (1.789 m), Kamniti lovec (2.071 m), Veliki Nabojs (2.313 m), Viš (2.666 m) in Montaž (Poliški špik, 2.753 m) z mogočno severno steno.



V soboto zjutraj sva se odpravila na Krniško glavico (Jôf di Somdogna, Köpfach, 1889 m), navzgor težji vzpon po  ozki poti, tudi čez kakšno zajlo (nič težkega) in mimo bivaka Stuparich. Proti vrhu Krniške glavice je veliko kozorogov in vse polno je njihovih iztrebkov.




Bolj ko greš proti vrhu, slabše je. Je pa na vrhu lep razgled tudi na dolino Dunje (Val Dogna).




Spustiva se na drugo stran proti koči Rifugio Grego, mimo številnih ostankov vojaških objektov. Pri koči sva želela kaj spiti in prigrizniti, pa je bila takšna gneča, da ni šlo. Sva pojedla kar sva imela s sabo in se spustila proti parkirišču. Ta del gre skozi gozd, lahka pot, primerna tudi za družine z otroci.
Po zasluženem počitku sva se prestavila na PZA v Trbiž, je bilo treba pogledat, če je ostalo še kaj na razprodajah in pa seveda iti na dober kozarec vina, kavico in kakšen prigrizek.
Nedelja je bila bolj muhasta, jaz sem se odločila za zabušavanje pred (ali v) kemperju, Primož pa je potreboval še malo športnih aktivnosti in je šel tečt proti Višarjam. Popoldan sva šla še v šoping hrane, potem pa počasi domov, na srečo kontra poletnim gnečam.

1 komentar: